RASIZM

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

RASIZM

Post autor: ewelina » 11 kwie 2007, 17:07

dziewczyny moze wywolam burze ale wlasnie jestem po wielkim sporze z wspolpracownikami, (niektorymi) bo polowa podziela moje zdanie, mianowicie jestem rasistka, moze dlatego ze mam do czynienia z francowatymi murzynami i niekonczace sie finansowanie tych nierobow jest codziennoscia, czesc z tych ktorzy uwazaja sie za nierasistow uwazaja ze sa rasistami tylko troche!!! jak mozna byc troche albo sie jest albo nie!!
ciekawi mnie wasze zdanie na temat rasizmu?
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 11 kwie 2007, 17:22

Mam kolegę Mulata. Super facet.
Jednak boję się Arabów :p więc nie wiem czy to jest już rasizm czy tylko strach przed obcym i nieznanym ;)
Mieszkam w Łodzi a tutaj jest mało "Kolorowych". Co innego gdybym przeprowadziła się do Anglii czy Francji. Musiałabym pożyć z nimi jakiś czas i wtedy mogłabym stwierdzić mój stosunek do nich. A tak jak mam jednego kolegę Mulata to co mogę powiedzieć :roll:
Staram się być politycznie poprawna ale wiadomo-łatwo nabrać uprzedzeń do kogoś i generalizować. My Polacy jesteśmy postrzegani za granicą jako pijusy, nieroby i złodzieje...więc analogicznie staram sie nie uogólniać nic, bo na przykładzie naszych rodaków widzę jak to jest krzywdzące :roll:

Awatar użytkownika
Malowanka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: Malowanka » 11 kwie 2007, 17:47

hmm, powiem Ci , że to trudne pytanie, bo ogólnie uważam, że nie jestem rasistką, ale również nie przepadam za Arabami , więc może to już rasizm? skoro uogólniam na wszystkich Arabów moją niechęć? nie umiem się jednoznacznie okreslić

xenia523
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: xenia523 » 11 kwie 2007, 17:57

Nie znosze arabow, murzynow itd...i tez niestety spotykam takich codzien na ulicach.
Niechec laczy sie z obrzydzeniem i nic tego nie zmieni koniec kropka.
23.03.07 Kubasik 400cc HP

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 11 kwie 2007, 21:55

Ja znam wielu ludźmi różnych nacji. Muszę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że nie przepadam za Turkami i Marokańczykami, ale to nie znaczy, że nie lubię wszystkich Arabów- np. mam znajomych z Emiratów albo z Egiptu- to są ludzie na poziomie. Nie przekreślam też pojedynczego człowieka. Nie uważam się za rasistkę, bo rasizm to nienawiść nieuzasadniona, wynikająca z niewiedzy, głupoty, zaściankowych uprzedzeń, strachu przed odmiennością itp. Moja awersja wynika z bacznej obserwacji oraz z własnych doświadczeń, często niestety przykrych...

Awatar użytkownika
_dagusia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _dagusia_ » 11 kwie 2007, 22:11

nie wiem czy moje myślenie to rasizm czy tez nie, ale powiem tak:

nie mam NIC do murzynów, arbabów, turków itd itd o ile MIESZKAJĄ W SWOIM KRAJU i nie przyjeżdżają do nas ...

będąc za granicą nie mam żadnych "oporów" co do murzynów, a jakbym rasistką była to powiedzmy bym ręki nie podała, czy coś w tym stylu

baa nawet moja koleżanka z krakowa chodzi z murzynkiem z afryki i poza tym że JEJ SIE DZIWIE to nie mam nic do tego związku

choć nie popieram skinów, wszechpolaków czy LPR, jest w moim myśleniu coś z ich poglądów ... co ???

skrajny nacjonalizm :

to, że POLSKA DLA POLAKÓW (i koniec kropka ;-d)

wiem, że zaraz ktoś sobie zaraz coś pomyśli, ale widzicie moje myślenie nie jest nastawione na NIE np. na murzynów ale ogólnie, ja niewyobrażam sobie by wyjechać z polski, czy to do anglii, czy szkocji, czy do usa czy do ghany

jestem za NATO, za UE itd. ale uważam ze kazdy człowiek ma swoją ojczyznę i jej powinien sie "trzymać", boję się tego co będzie za 100 lat ... zadnego patryioty, sami kosmopolici ...

POLSKA dla POLAKÓW ...

jestem za wyjazdami odpoczynkowymi, studiami za granicą aby otrzymać dobre wys\kształcenie, jestem za wymianami młodzieży, ale uważam że jesteśmy coś tej ojczyżni winni, i to w niej powinniśmy założyć rodzinkę i pracować.
jU¿ pO !!! mam cycuszki !!!

" PIENI¡DZE SZCZʦCIA nie daj± ... dopiero ZAKUPY " M. Monroe

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 11 kwie 2007, 22:21

viriel rasizm nie jest wynikiem niewiedzy czy nienawisci, ja dokladnie znam swoj powod, i gdy mieszkalam w polsce ten temat byl dla mnie tabu, ale nie teraz!
Juz moja praca wyksztalcila we mnie pewne zachowania, nie wspomne o ulicy
uwazam ze kazda rasa ma inna kulture, maniery, obyczaje, kuchnie, poglady, poprostu wiecej tu roznic niz podobienstw i dlatego uwazam sie za rasistke nie dlatego ze nie podoba mi sie inny kolor skory.
a ci wiele osob ktorych znam uwazaja sie za nierasistow, ale krag ich znajomych to biali, goscie na domowych uroczystosciach biali, poprostu hipokryci!
ja mowie otwarcie jestem rasistka niezaleznie czy sie to komus podoba czy nie.
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 11 kwie 2007, 22:51

Ja to się cieszę, że jest różnorodność kulturowa ;) różne zwyczaje, tradycje, kuchnia etc. Może to dziecinne stwierdzenie ale pomyślmy co by było gdyby na świecie panowała jedna, uniwersalna kultura...bleh :|
Byleby ta obca kultura nie godziła w godność i życie ludzkie no i nie była narzucana na siłę innym to jest ok ;)
Mam podobne odczucia co _dagusia_ a konkretnie przeraża mnie zacieranie granic i tworzenie się ogólnonarodowego związku kosmopolitów czy czegoś w tym rodzaju :p
A też trudno wymagać by np. wszyscy Murzyni wrócili do głodującej Afryki :roll:

Awatar użytkownika
-asia
Senior Moderator Beauty
Senior Moderator Beauty

Post autor: -asia » 11 kwie 2007, 22:57

ewelina pisze: ze kazda rasa ma inna kulture, maniery, obyczaje, kuchnie, poglady
Różnice takie występują nie tylko w obrębie ras ale nawet państw. Naturalne jest, że najbardziej bliskie są nam wiec te rodzime.... ale nie znaczy to , że INNE są gorsze - są po prostu INNE. Ale absolutnie nie gorsze.
Rasizm jest mi całkowicie obcy. Wartość człowieka - o ile w ogóle można mówić o czymś takim - to na pewno nie jego kolor skóry czy obyczaje.

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 11 kwie 2007, 23:58

ewelina pisze:viriel rasizm nie jest wynikiem niewiedzy czy nienawisci, ja dokladnie znam swoj powod, i gdy mieszkalam w polsce ten temat byl dla mnie tabu, ale nie teraz!
Juz moja praca wyksztalcila we mnie pewne zachowania, nie wspomne o ulicy
uwazam ze kazda rasa ma inna kulture, maniery, obyczaje, kuchnie, poglady, poprostu wiecej tu roznic niz podobienstw i dlatego uwazam sie za rasistke nie dlatego ze nie podoba mi sie inny kolor skory.
Nie żebym się czepiała, ale w takim razie według definicji nie jesteś rasistką, bo twój pogląd do niej nie pasuje :p:

"Zespół poglądów, popieranych tendencyjnie dobieranymi, często pseudonaukowymi argumentami (odwołującymi się do fałszywie interpretowanych tez antropologii, socjologii, psychologii, historii kultury, genetyki itp.), wedle których rasy ludzkie dzielą się na „rasy wyższe” (wartościowsze) i „rasy niższe” (mniej wartościowe), a ich przedstawiciele dziedziczą w sposób konieczny nie tylko odpowiednie cechy fizyczne, ale też intelektualne, charakterologiczne, moralne itp. po przodkach; pogląd ten często wiąże się z lękiem przed krzyżowaniem się przedstawicieli różnych ras (konieczność zachowania „czystości rasowej”)."

"pogląd, że ktoś może być lepszy od innych z powodu przynależności do pewnej rasy. Rasiści definiują rasę jako grupę ludzi o wspólnym pochodzeniu. Rozróżniają rasy na podstawie cech fizycznych, takich jak kolor skóry. Pojęcie rasizmu jest też używane na określenie obraźliwych czy agresywnych zachowań względem członków tak zwanych 'ras niższych'."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”