RASIZM

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 14 kwie 2007, 22:15

ewelina nawet dzis nie ma żadnych problemów ze zrobieniem licencji pilota w usa. przyjeżdżasz, płacisz, latasz,a potem FAA przysyła ci licencje listem do domu. ponieważ możliwośc przyjechania, zamieszkania i zrobienia tego co sie chce nie została ograniczona to raczej nie w tym upatrywałabym przyczyny ataków z 11.09
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
milucha
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: milucha » 14 kwie 2007, 22:42

ewelina pisze:ale wystarczy pojechac na south i jesli wogole wrocisz cala i zdrowa to napewno okradziona.
Wystarczy wyjsc na dworzec Centralny i tez Cie moga okrasc, czy sie myle..?
Ponadto zastanawiam sie Milucha czy rodowici Niemcy sa tak przyjazni polakom i czy nigdy nie spotkalas sie jako polka z ich strony z przejawem rasizmu?

Nie nigdy sie nie spotkalam z przejawem rasizmu, moze dlatego,ze sie obracam wsrod ludzi ktorzy maja troche szerszy swiatopoglad.. Ja na moich sasiadow tez sie nie patrze spod byka bo kiedys jakis tam Hitler by mnie najchetniej spalil na stosie.

Ewelina moze i nie odpowiadalam bo mi rece opadaja jak czytam Twoje posty. Piszesz ogolem o "smierdzacych murzynach"..a znasz jakiegos osobiscie..? Bo ja tak.. Mam taka rodzine w sasiedztwie, poznalam ich na festynie w szkole mojego syna..przyniesli fajne wypieki i umowilam sie z nimi potem po przepis. Wiesz nie dosc, ze mnie niczym nie zarazili, to jeszcze nie dostalam skretu kiszek po ich ciescie..
Ja bardzo lubie poznawac nowych ludzi,szczegolnie innej narodowosci.. nawet turecka z chusta na glowie jest calkiem przyjemna. Od ludzi sie mozna duzo nauczyc.
Wiec zamiast sie nienawidziec czerpmy te wiedze !

I nieraz gorzej mi "smierdzi" narabany Kowalski z trzeciegi pietra niz siostra Abdula..
Marzenia sie spelniaja,trzeba tylko mocno chciec...

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 14 kwie 2007, 22:44

absolutnie mozliwym jest ze mozna zdobyc licencje pilota bez wiekszych problemow, nie oznacza to jednak ze taka osoba bedzie mogla latac amerykanskimi samolotami! z 300 pasngerami na pokladzie.
pozatym wejscie na poklad samolotu nie przypomina w niczym tego jak wygladalo to 5 lat temu. do tego na widok araba w samolocie robi mi sie slabo i nic na to nie poradze!
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
-asia
Senior Moderator Beauty
Senior Moderator Beauty

Post autor: -asia » 14 kwie 2007, 22:57

Jak myślisz, jeśli ludzie będą myśleć podobnie jak Ty ....to do czego to doprowadzi ?

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 14 kwie 2007, 23:36

mysle ze nigdy nie bedzie zgody i jednomyslnosci miedzy rasami, kulturami, religiami, obyczajami itp, i zamiast uszczesliwiac sie na sile powinnismy byc szczerzy z wlasnymi opiniami, nie probowac mieszac wszystkiego, bo to doprowadza do coraz wiekszego nieladu na swiecie. wydaje mi sie ze narodowosci z tak konserwatywnymi pogladami jak iran czy irak powinny pozostawac u siebie i nikt nie powinien mieszac w ich swiecie. podobnie murzyni powinni byli zostac w afryce i powoli dochodzic do cywilizacji, zamiast wyrywac ich z korzeniami i wprowadzac w inny nieznany swiat, w ktorym niepotrafia sie odnalesc. oczywiscie nie jest to realne i zabrzmi dla coponiektorych z was szokujaco ale uwazam ze powinni tam wrocic.
a na dzisiejsza zeczywistosc pozostaje izolacja, tak jak to sie zreszta dzieje tylko wszyscy udaja ze jest inaczej, jak wczesniej wspominalam znam mnostwo ludzi o pogladach antyrasowych, jednak wszyscy z grona ich znajomych to biali, szkoly biale, restauracje tylko w bialych dzielnicach, wiec poco udawac i poprzez te zaklamania doprowadzac do dalszych tragedii.
zastanawiam sie co bedzie w Polsce za kilkanascie lat kiedy po sprowadzeniu sily roboczej
z trzeciego swiata zacznie sie to co w stanach dzisiaj :roll:
a czy ty uwazasz ze jest szansa na to by wszyscy stali sie rowni?
chcialam jeszcze dodac ze murzyni np. nie sa przystosowani do zycia w warunkach meteorologicznych o klimacie umiarkowanycm jaki jest np w chicago, przeciez oni w zimie nie moga wytrzymac, dlaczego np wielblady nie zyja na antarktydzie? moze to smieszne ale prawdziwe!
pozatym juz dzisiaj choc minelo tak niewiele lat mozna zauwazyc jak roznia sie afroamerykanie od afrykanczykow przeciez oni wygladaja przy nich jak mulaci.
kolor ich skory sie zmienia ale jeszcze duzo czasu uplynie kiedy stana sie tacy jak my i kolorem i podejsciem do zycia.

Awatar użytkownika
_dagusia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _dagusia_ » 15 kwie 2007, 09:33

milucha pisze: bo kiedys jakis tam Hitler by mnie najchetniej spalil na stosie
milucha, ilu ludzi tyle zdań

nie czepiam sie twoich poglądów, bo każdy ma do nich prawo ... ale troche za bardzo sie denerwujesz tym wszytkim. to dobzre ze ty masz z innymi narodowościami dobry kontakt, bo otwarcie na innych to wielka zalata, ale nie dziw się że wciąż tyle ksenofobii wśród ludzi, w tym w dużej mierze wśród Polaków, bo ten jak go ujełaś "KIEDYŚ JAKIŚ TAM HITLER" to nie był jakiś tam ... i nie kiedys ...
tylko bardzo niedawno, wielu z naszych dziadków pamięta czasy II wojny i furera ... i nie dziw się ze choć przecietny 30letni Niemiec (nie mowie o neofaszystach) nie ma nic wspolnego z II wojna i Hitlerem, to jednak nienawiść i niechęć do takich narodów pozostaje ...
dlatego podtrzymuję to co napisałam wcześneij, na początku wątku, że rasistką nie jestem, ciasto od sąsiadki murzynki też bym wzięła, rękę też bym podała, ale nie wyobrażam sobie wyjść za ciemnoskórego, turka, araba, niemca, anglika ... tylu polaków, to po co pchać się i mieszać z innymi kulturami.

tyle się słyszy że tylko częśc arabów to ludzie żli, terroryści, a jak wytłumaczyć fakt, ze arab za granicą jest miły, fajny, kocha zone, dzieci, a jak wroci w swoje strony to żonę ubiera w burkę, więzi ja w domu, odbeira dzieci, i ta musi uciekać do rodzinnego kraju.

to jest to, ze kaza rasa, narodowosc ma swoja kulture, nawyki itd, i tak jak blizej polakowi do anglika czy szweda, tak trudniej bedzie mu stworzyc dom z kims z azji, afryki czy bliskiego wschodu.

koniec kropka
jU¿ pO !!! mam cycuszki !!!

" PIENI¡DZE SZCZʦCIA nie daj± ... dopiero ZAKUPY " M. Monroe

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 15 kwie 2007, 11:23

straszna batalia tutaj...

moim zdaniem dopóki razism jest tylko teoretyczny, tzn nie robimy w żaden sposób krzywdy naszymi wewnętrzymi uprzedeniami, można na niego przystać - każdy czegoś nie lubi - począwszy od truskawek, na ludziach o innej kulturze i innym kolorze skóry kończąc...

jednak jeśli nasze zachowania przybierają charakter czynów - nie mogłabym się na to zgodzić...

mnie się wydaje, że ja nie mam pod tym względem większych uprzedeń, a te które mam wynikają zapewne z wszechobecnych stereotypów...

ale dla mnie człowiek to człowiek
każdy może być leniwy, oszust, złodziej i morderca, nie zależy to od koloru skóry...
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 15 kwie 2007, 14:53

ewelina, ja nie pisałam o tym jak sie robi licencje liniową tylko o tym, że w usa bez zadnych problemów można zrobić wszelkiego rodzaju licencję pilota. ze zrobieniem licencji liniowej zawsze i wszedzie sa problemy. a arabowie z 11.09 nie byli personelem lotniczym ani latającym tylko zwykłymi pasażerami. ot wszystko.

a kto sprowadziła afrykanów do usa?...

"wydaje mi sie ze narodowosci z tak konserwatywnymi pogladami jak iran czy irak powinny pozostawac u siebie i nikt nie powinien mieszac w ich swiecie."

jezeli kraje o innej, bardziej zamknietej kulturze powinny pozostać u siebie to po cholerę usa pchają sie wszędzie? do Iraku - okazało sie ze bomb nie ma, teraz do Iranu i Afganistanu?

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 15 kwie 2007, 15:47

usa uzywajac punkt swojej konstytucji ktory mowi "pomagac narodom ktore potrzebuja pomocy" oraz"zachowac pokoj i lad na swiecie" bardzo niepotrzebnie wepchali sie w te sfery, oczywiscie mogla to byc tylko wymowka, nikt do konca nie zna przyczyn Busha!
jakkolwiek by nie bylo szlak mnie trafia ze tak sie stalo ale coz nia ja rzadze tym krajem, oczywiscie teraz amerykanie pluja sobie w brode ze kiedys tak entuzjastycznie do tej wojny podeszli. tak samo jest z murzynami nigdy sobie nie wybacza tego ze ich tu sprowadzili.
a aluzje do mnie a "a kto murzynow sprowadzil do usa" sa niepowazne.

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 15 kwie 2007, 16:54

to nie była aluzja do ciebie tylko pytanie retoryczne...

"podobnie murzyni powinni byli zostac w afryce i powoli dochodzic do cywilizacji, zamiast wyrywac ich z korzeniami i wprowadzac w inny nieznany swiat, w ktorym niepotrafia sie odnalesc." - cytat z twojejwypowiedzi

przecież oni z własnej woli do usa nie przyjechali....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”