Zycie zaczyna sie po 40-tce. cz. 5

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Kwiatuszek*
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Re: Zycie zaczyna sie po 40-tce. cz. 5

Post autor: Kwiatuszek* » 12 lut 2011, 19:26

DRODZY PACJENCI - w związku zapytaniami z Państwa strony chcielibyśmy wyjaśnić okoliczności podatkowo - prawne funkcjonowania kliniki Esteticmed.pl od 01 stycznia 2011 roku.
Znowelizowane przepisy ustawy o VAT określają, że usługi medyczne są zwolnione z VAT, ale tylko te, które służą profilaktyce, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia.

OD 1 STYCZNIA 2011 r Obowiązuje rozporządzenie : W brzmieniu obowiązującym od 2011 roku w ustawie o VAT określono, że zwolnione z tego podatku będą usługi w zakresie opieki medycznej, służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, oraz dostawę towarów i świadczenie usług ściśle z tymi usługami związane, wykonywane przez zakłady opieki zdrowotnej.

Dziewczyny

Wkleiłam powyzej tekst, ktory widnieje na wstepie cennika kliniki Esteticmed.
Za pozno, wat już jest.

No i nie chca jakoś uznać,że my stosujemy profilaktyke w ratowaniu naszej urody (giggle (giggle (giggle a to poprawia nasze zdrowie psychiczne.

iff
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: iff » 12 lut 2011, 20:04

Ullrike- poprawiona jestem - owszem - ale tymczasowo bo tymczasowymi preparatami, co to niestety sie ulatniaja.
I tak walcze dzielnie - bo jak tu sie trzyma - to tu sie sypie ;-).
Dzisiaj botox wokol oczu ( bo juz ostatni raz byl w sierniu ub. roku) i analizowalysmy z moja dr co dalej...rzut oka w moja karte i wyszlo, ze marionetki juz rok temu byly robione - co widac! I tak w kolko! Zaraz trzeba bedzie pomyslec o nosowo-wargowych...teosyal tez juz prawie wyparowal z gornej wargi...A wiecie, ze jak juz raz sie zacznie to potem brak efektu wypelnienia - boli! ;-) Mnie to prawie fizycznie ;-)
Jestem pewna, ze w przyszlosci bedzie lift - bo o dziwo! zacytuje Dode, bo tu sie z nia zgadzam, ze jak przyjdzie pora to naciagne gebe jak gumę w starych gaciach. Ale u mnie to chyba jeszcze tak za 10 lat - Szczyt mi powiedzial:
50 - nie wczesniej!

A sculptre odpuscilam - ze wgledu na tendencje do bliznowcow.

A co do wagi: z duma sie chwale: 59! Czasami troche wiecej a czasami troche mniej (+/- 0,5 kg).
Perspektywa przechodzenia Cambridge`a po raz trzeci skutecznie mnie powstrzymuje przed obzarstwem.
Chociaz...nie taki on zly - pewnie i po raz trzeci byl sobie poradzila.
Mam dzienniczek - zeszyt w kratke - gdzie uskuteczniam spowiedz codzienna ;-) Zapisuje wszystko i podliczam.
Teraz robie to juz z glowy (idzie szybko) ale wczesniej wazylam i korzystalam z tabel w necie. Max dziennie moge pozrec 1550 kal i raczej mieszcze sie w normie. I rozdzielam - moze nie jest Hay 100% ale staram sie bo naprawde nie chce zaprzepascic tego wysilku pozegnania 12 kg. Jak fajnie kupic sobie spodnie rozmiar 38 !!!

Kwiatuszek*
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: Kwiatuszek* » 12 lut 2011, 21:02

Kurcze, jak was czytam to pocieszam sie,że nie tylko ja mam problem z wagą. Teraz tez jestem już 3 tygodnie na diecie. Schudłam 3 kg słabo mi to idzie. Stosuje diete co kiedys przepisali mi w Nature Hause. Dobra dieta tylko trzeba ciagle grzebac w kuchni. Ale roznorodna zdrowa.
Napisze Wam moj dzisiejszy jadłospis.

Sniadanie godz 8

1 Kromka ciemnego pieczywa pokryta twarożkiem 3% na to szczypiorek, kawa z mlekiem 0,5%

II Sniadanie godz 11 - dwie mandarynki

Obiad godz 14 -

Plaster piersi z kurczaka podsmazony na łyżce oleju, surowka z marchwi z jabłkiem i jogurtem

Podwieczorek godz 17 - jabłko

Kolacja godz 19,30 -

to samo co na obiad

Spać chodze pozno 23 lub 24 wiec ponoć moge zjeść kolacje nawet o 20-tej

No i butelka wody mineralnej ale nie zawsze mi sie to udaje, nie chce mi sie , pije na siłę.

Przysiegłam sobie,że tak samo nie dopuszcze już nigdy by tak przytyć. Mam tez dośc tego wiecznego odchudzania. Mam do schudniecia jescze przynajmiej 3 kg. Zobacze jak bede wygladac, jak mi geba za bardzo nie poleci to jeszcze 2 kg. Takie mam założenia. Przez te 3 tygodnie zjadłam dwie delicje i to w nocy bo nie mogłam spac i mnie ssało.

Napiszcie swoj dzisiejszy jadłospis tak porownam co jedza inni.

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 12 lut 2011, 21:10

Ja się wszędzie targuję. Jak mogą żądać Vatu jak wszystko idzie na lewo. Któraś dostała rachunek za lift albo jakąś inną operację? Nawet zapłaty karta nie chcą, tylko gotówka do ręki.....jak chcą doliczać Vat, to proszę o rachunek { zaraz obniżka ceny jest proponowana.}. Dzisiaj kupiłam sobie piękną torbę.....cena na metce 600zl , przeceniona na 440, a ja wytargowałam na 350 (giggle . (yes) (yes)
zadowolona

iff
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: iff » 12 lut 2011, 21:26

Menu z dzis:
3 jaja w koszulkach na salacie lodowej - 3 x 80 kal + 30kal = ok 280 kal (+kapka octu balsamicznego)
sałatka - salata lodowa, ogor i szynka z piersi indyka + oliwa - ok. 300
zupa - jarzynowa z mrozonki bez ziemniakow na kostce bulionowej - 1 spora miska - ok. 100
porcja makaronu tagliatele z brokulem + przyprawy - 200 g - ok. 300 kal
sok pomidorowy - szklanka - 50 kal
mandarynki 4 x 27 ka l= 100 kal
czyli dzisiaj: ok. 1200 albo i troche wiecej bo nie licze kawy z mleczkiem - 4 sztuki dzisiaj! i jakiegos cholernie slodkiego syropu od kaszlu

Kwiatuszek*
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: Kwiatuszek* » 12 lut 2011, 21:33

Iff , no to te z niewiele.

Przypomiałas mi o soku pomidorowym.

Ja tez przez 3 dni jadłam na obiad taka zupę warzywna:

! kg kapusty białej, 3 zielone papryki, 3 cebule, puszka pomidorów. To wszystko na 2 kostkach rosołowych. Nie powiem zeby była smaczna ale jadłam.

Iff napisz ile chudłaś tygodniwo w fazie ostrego odchudzania. Czy ten kilogram to wystarczajaco, czy za dużo czy za mało?

Wg tego co mowia z Nature Hause to tak średnio,ze niby można wiecej. Mi jakos nie chodzi wiecej.

iff
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: iff » 12 lut 2011, 21:45

Na DC podczas scislej ( 3 tyg - po 400 kal dziennie) ok. 2 kg tygodniowo. Na wyjsciu - kolejne 3 tygodnie - 2 x posilek DC + 1 bialo zielony ( np. kurczak + brokuly) i 1 DC + 2 bialo-zielone - kolejne 3 kg (okolo)...potem bylo lato i byla wspaniala dieta oparta na warzywach i owocach i spadla reszta...z tej 12. I stop! Wiecej nie moge sie odchudzac - bo w pewnym wieku niedobrze to wyglada.
Generalnie to mysle, ze DC to jazda po bandzie i nie powinno sie w ten sposob gubic kg, bo 2 kg tygodniowo to duzo za duzo...ale ja jestem rebel ;-) i na szczescie nie mialam skutkow ubocznych. A wlosy, ktore wypadly juz dawno odrosly ;-))

Dana_2
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Dana_2 » 13 lut 2011, 09:09

babina7 pisze:Jak mogą żądać Vatu jak wszystko idzie na lewo. Któraś dostała rachunek za lift albo jakąś inną operację
jesli nie dostajemy rachunku/f-ry z podatkiem Vat tzn. ze lekarze nie ksiegują danej usługi... szara strefa (giggle
Kwiatuszek* pisze:Kurcze, jak was czytam to pocieszam sie,że nie tylko ja mam problem z wagą.
wszystkie mamy podobny problem, u mnie brak silnej woli i narazie zaakceptowałam swoja wagę.

Kwiatuszku czy bywasz na gg? nie odpowiedziałas mi na poczte, rozumiem że mam wiecej nie pisac?

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 13 lut 2011, 10:50

Oczywiście , że szara strefa. To miałam na myśli. Nie było Vatu i nie ma żadnego podatku od takiej usługi......
Robiłam niedawno remont i też dostałam dwie oferty cenowe. Jedna na rachunek i druga bez {oczywiście dużo niższa}.Jak były odliczenia remontowe, to na wszystko brałam rachunki, teraz nie ma , to robię wszystko bez.....
zadowolona

Awatar użytkownika
muflon2121
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: muflon2121 » 13 lut 2011, 21:35

Kwiatuszek* pisze:Znowelizowane przepisy ustawy o VAT określają, że usługi medyczne są zwolnione z VAT, ale tylko te, które służą profilaktyce, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia.
No to jak to? medycyna estetyczna przecież przywraca zdrowie psychiczne. Po 50. obowiazkowo powinni brać to pod uwagę. Będziemy zgrzedne, zlośliwe, dawać w d..ę na każdym kroku i mówic dzieciom, żeby się wypchały z prośbami o pomoc nad wnukami (ich dzieci, niech sobie sami pilnują). I naturalnie robić jeszcze większą wyrwę w domowym budżecie (bo VAT).

ja dostaję rachunki od mojej estetycznej. Wtedy, jak się rozpędzę i wstrzykujemy więcej niż planowałam. Wtedy kasy przy sobie nie mam, kartą nie przyjmują, ale dostaje rachunek na którym stoi, że mam do 7 dni zaplacić.

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”