jak pozbyć się "niechcianego" smoczka - apel do

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
ruta25
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ruta25 » 04 sty 2006, 17:05

muszę się zabrać za mojego nieuka!!!! skończyła 19 miesięcy a nie korzysta w ogóle z nocnika, wie że tam trzeba sisi i kupkę zrobić, ale jak przyjdzie co do czego to robi w pampersa...oj, żarty się skończyły, od jutra wprowadzam rygor na smoczka i tłumaczę, że pampersy bebe... :)

Awatar użytkownika
wicherek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: wicherek » 04 sty 2006, 17:08

Ruta :lol: moze nie wszystko naraz, bo Ci naprawdę dziecko w stres wpadnie :wink:
Ale POWODZENIA
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

Awatar użytkownika
ruta25
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ruta25 » 04 sty 2006, 17:14

no jasne...ze nie naraz, zartowałam....w sumie taka zła nie jest...sama zęby myje, nawet wie która to jej pasta i szczoteczka :) :)

Awatar użytkownika
gracja
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: gracja » 04 sty 2006, 17:26

Jeszcze nie jestem mamą ale chciałam dodać, że zabieranie i chowanie smoczka nie da wiele, jeśli dziecko jest dokarmiane lub pojone przez butelkę ze smoczkiem. "Smoczkowe" ssanie polega na tym, że dziecko ssie infantylnie- język leży na dnie i dziecko nie musi "wysilać" języka by trzymać go w innej pozycji. Zabranie smoczka zmusza dziecko do zmiany ułożenia języka. Cała ta praca jest w jednej chwili niweczona przez dokarmianie lub dawanie picia przez smoczek.
...czemu ze wszystkich pragnieñ na ¶wiecie to Ty mnie wybra³e¶.....

Awatar użytkownika
Kamila
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Kamila » 04 sty 2006, 18:13

Witam,
Ja nie mialam z tym problemow, moja dwojka chlopcow miala smoczek do okolo 2.5 latka, a pampersy nawet do 3 lat, calkiem dlugo, ale naturalnie sami odstawili (Mikolajowi sie zgubil i juz innego nie chcial, Kamil zas nagryzl w wielu miejscach, wiec juz mu nie smakowal - do snu tylko trzymal w rece).
Jesli chodzi o pampersy, pewnego dnia je nie zakladalam, powiedzialam ze ma wolac siusiu na Pana Sedesa (poczatkowo zostawialam mu na noc), pozniej przestalam zakladac ( i tak jak wicherek komplet poscieli i pizama w pogotowiu), dodam, ze zadno dziecko nie korzystalo z nocnika, od razu siadali na sedes :wink:

Jeszcze mala ciekawostka, corka mojego meza, ktora ma 21 lat, do dzisiejszego dnia zasypia z palcem (kciukiem) w buzi, tak od poczatku - taki nawyk i nie tylko :(

pozdrawiam Kamila :)
"Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
"Uroda ciała, kondycja umysłu i ducha – to elementy wzajemnie sie przenikajace – wewnetrzna rownowaga zapewnia piekno, zdrowie i spokoj".
W każdym przypadku człowiek ponosi konsekwencje własnych wyborow.

Awatar użytkownika
wicherek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: wicherek » 04 sty 2006, 18:25

Kamila pisze:Jeszcze mala ciekawostka, corka mojego meza, ktora ma 21 lat, do dzisiejszego dnia zasypia z palcem (kciukiem) w buzi, tak od poczatku - taki nawyk i nie tylko :(
:shock: :shock: :shock:
A jak jej zgryz :?:
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

Awatar użytkownika
ruta25
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ruta25 » 04 sty 2006, 18:50

wicherek pisze:
Kamila pisze:Jeszcze mala ciekawostka, corka mojego meza, ktora ma 21 lat, do dzisiejszego dnia zasypia z palcem (kciukiem) w buzi, tak od poczatku - taki nawyk i nie tylko :(
:shock: :shock: :shock:
A jak jej zgryz :?:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
angelika
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: angelika » 04 sty 2006, 22:31

ruta25 pisze:muszę się zabrać za mojego nieuka!!!! skończyła 19 miesięcy a nie korzysta w ogóle z nocnika, wie że tam trzeba sisi i kupkę zrobić, ale jak przyjdzie co do czego to robi w pampersa...oj, żarty się skończyły, od jutra wprowadzam rygor na smoczka i tłumaczę, że pampersy bebe... :)
hihi moj to do nocnika wchodzi i stoi w nim....probowalam go posadzic ale on nie wie co to albo doczego sluzy...natomiast chyba skorzystam z rady kamili...juz jak zrobi kupe to wola kuka :) i jak ja ide nawet siku tylko do kibelka to mi sie pyta kuka?? kuka???chyba choc na kupe sadzac go bee na pana sedesa..zwlaszcza ze mam ta nakladke miekka...sama deske tez mam miekka..moze odgapi od siostry...wszystko za nia papuguje wiec i moze zacznie tam siku lub kupke chociaz :roll:
a ze smoczkiem poczekam...dzis tylko do spania go mial..posial go w laience i przy kapieli go dopiero ujrzal i sobie przypomnial...moze bede mu podbierac i jak najmniej o nim przypominac...
fakt raz jak jeden przegryzl to juz go nie chcial...ale tak sie darl ze przekopalam caly dom w poszukiwaniu innego....oj wakacje bede miec pracowite :D
powiekszenie biustu u dr Kasprzyka 16.12.05, 255 model 410 LX inamed

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/ ... /event.png

Awatar użytkownika
ruta25
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ruta25 » 05 sty 2006, 10:53

nooo moja dopiero mówi mama i tata...a co dopiero kuka... :roll: :roll: :roll:

malwinka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: malwinka » 05 sty 2006, 11:13

wicherek pisze: Czasami ssanie palca ma podłoże psychologiczne i nie mówię, że Twoje dziecko ma jakis problem, ale może to być związane z jakimś stresem, z którego Ty sobie nie zdajesz sprawy. Moja córcia nigdy nie ssała smoczka a palec zaczęła ssać gdy przestałam ją karmić piersią (ok 10mż). To pewnie był dla niej stres. Mniejszy kontakt z mamą.
Także był moment kiedy trochę sie nasiliło, jak ja wróciłam do pracy i jak mała poszła do przedszkola. Kolejny stres. Jak spędzamy razem wakacje to nie ssie palca i nie ogryza paznokci. Czyli cos w tym jest.
Moze z rozmowy wyjdzie.
Niestety czasami jest wręcz potrzebna pomoc psychologa dziecięcego.
Być może ma to jakieś podłoze psychologiczne ale pamiętam, jezcze jak chodziłam w ciąży na usg, to już było widać, że ssie, a po porodzie dostałam małą, bo, jak to powiedziały pielęgniarki "wyssałaby sobie całe rączki" :roll: .
Teraz ssie tylko przed zaśnięciem i tłumaczenie ani ta wkładka na zgryz nie pomagają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”